Το ραδιόφωνο κάνει την διαφορά στις Εκλογές των Η.Π.Α

presidential-1311753_640Ραδιοφωνικά μηνύματα προσαρμοσμένα στις τοπικές αγορές σε πολιτείες κλειδιά της Αμερικής στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στην Αμερική είναι ένας πιο εύστοχος τρόπος για να κερδίσει κανείς ταλαντευόμενους αναποφάσιστους ψηφοφόρους σε σχέση με την διαφήμιση από διασημότητες ή επιθετικές διαφημίσεις, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση «Η Τοπική Ψήφος 2016.”

Η εταιρία KATZ MEDIA GROUP ανέθεσε στην SPARK NEURO το έκτο και τελευταίο κύμα της έρευνας Τοπική ψήφος που μελετά την αντίδραση του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος των αναποφάσιστων ψηφοφόρων, όταν εκτίθενται σε μια ποικιλία πολιτικών ραδιοφωνικών διαφημίσεων που προβάλλονται στις τελευταίες ημέρες των εκλογών.

Η μελέτη ανέλυσε τις νευρο-αντιδράσεις των αναποφάσιστων ψηφοφόρων, χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό μεθόδων ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος, αντίδρασης του δέρματος και του προσώπου, ώστε να μετρήσει  την αλληλεπίδραση με τις πολιτικές ραδιοφωνικές διαφημίσεις σε 2 πολιτείες της Αμερικής που γίνεται μάχη μεταξύ Κλιντον και Τραμπ, της Φλόριντας και της Πενσυλβάνιας.

Η μελέτη φέρνει στην επιφάνεια την διορατικότητα για το ποιες ραδιοφωνικές διαφημίσεις δουλεύουν και γιατί, μαζί με το πώς ο τοπικισμός και το μήνυμα που επικοινωνείτε είναι παράγοντες σημαντικοί που κάνουν την  πολιτική διαφήμιση επιτυχής.

Βασικά πορίσματα περιλαμβάνουν:

  • Η Τοπική Διαφήμιση είναι ζωτικής σημασίας.

Τοπικές ραδιοφωνικές διαφημίσεις (διαφημίσεις που περιέχουν μαρτυρίες πολιτών από την μοναδική περιοχή που «βγαίνει» το διαφημιστικό σποτ) έχουν σημαντικό όφελος στην ενεργοποίηση των αναποφάσιστων πολιτών, αυξάνοντας τα επίπεδα προσοχής (+ 13% σε σχέση με αντίστοιχες διαφημίσεις σε μαρτυρίες πολιτών από άλλη γεωγραφική περιοχή) και διατηρώντας την προσοχή για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα καθ ‘όλη τη διάρκεια της τοπικής διαφήμισης. Γενικότερα, οι διαφημίσεις που λένε ιστορίες από πραγματικούς, ντόπιους ανθρώπους είναι ισχυρότερες σε συναισθήματα και προσοχή από τις διαφημίσεις με διασημότητες, επιθετικές διαφημίσεις ή οποιαδήποτε άλλη στρατηγική.

  • Τα Στοχευμένα Μηνύματα έχουν απόκριση

Οι στοχευμένες πολιτικές ραδιοφωνικές διαφημίσεις, όπως εκείνες που προορίζονται για ηλικιωμένους, μαμάδες και Αφρο-αμερικανούς, κάνουν μια πολύ μεγαλύτερη εντύπωση σε σχέση με αυτές που προσανατολίζονται προς τη γενική αγορά. Συγκεκριμένα, στη διαφήμιση της Κλίντον με την Αmanda Strine, η οποία επικεντρώνεται στην προσπάθεια της να στηρίξει το άρρωστο παιδί της, το ραδιοφωνικό σποτ κέρδισε κορυφαία βαθμολογία μεταξύ των γονέων (87% συναισθηματική εμπλοκή, 54% προσοχή) σε σχέση με όσους δεν είναι γονείς (36% και 37%, αντίστοιχα. )

Ο STACEY LYNN SCHULMAN, αναλυτής της KATZ MEDIA GROUP EVP, δήλωσε: «Καθώς οδεύουμε προς τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής περιόδου, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι προεδρικοί υποψήφιοι είναι σε ισοπαλία σε βασικές πολιτείες κλειδιά, αφήνοντας τη διαφήμιση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης να σηκώσουν το βάρος της μετάδοσης των τελικών μηνυμάτων στους ψηφοφόρους.  Αυτή η μελέτη εντόπισε μερικά κρίσιμα κομμάτια για την αξία του ραδιοφώνου ως εργαλείο της εκστρατείας όπως και ποιες ραδιοφωνικές διαφημίσεις δουλεύουν σε ένα διαφημιστικό πρόγραμμα και γιατί.”

Πηγή: http://www.allaccess.com

To ραδιόφωνο πιο αποδοτικό στο «χτίσιμο» εμπορικού σήματος

research_radiocenter_radio_multiplierΣύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα (3/11/16), το ραδιόφωνο μπορεί να βελτιώσει τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας μίας διαφημιστικής καμπάνιας περισσότερο από 20%, γιατί βοηθά ένα εμπορικό σήμα να κερδίσει «μερίδιο στο μυαλό» των καταναλωτών.

Το Radiocentre, η εμπορική ένωση του Βρετανικού ραδιοφώνου, είπε ότι η νέα έρευνα του, που ονομάζεται «Ραδιόφωνο: Ο πολλαπλασιαστής του εμπορικού σήματος», δείχνει πώς η ραδιοφωνική διαφήμιση μόνη της «επεκτείνει το νοητικό δίκτυο συσχετίσεων» που μπορεί να έχει μία μάρκα και αυξάνει το μερίδιο του μυαλού για ένα εμπορικό σήμα, αυξάνοντας σημαντικά την αποτελεσματικότητα της επικοινωνίας της μάρκας.

Το Radiocentre είπε ότι εμπνεύστηκε από τον Καθηγητή Byron Sharp από την Αυστραλία, ο οποίος έχει υποστηρίξει στα βιβλία του «Πώς αναπτύσσονται οι Μάρκες», στις ενότητες 1 και 2, ότι τα εμπορικά σήματα που έρχονται εύκολα στο μυαλό μας καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό το τι αγοράζουμε». Προτείνει επίσης ότι τα εμπορικά σήματα πρέπει να στοχεύουν περισσότερο σε αυτούς που αγοράζουν λιγότερο τη μάρκα (σε λιγότερη συχνότητα ή και καθόλου), γιατί αυτοί έχουν και την μεγαλύτερη δυναμική αύξησης πωλήσεων και άρα ανάπτυξης.

Το ανεξάρτητο ερευνητικό κέντρο Differentology τέσταρε διαφημίσεις 6  καταναλωτικών μαρκών σε έξι ομάδες των 600 ατόμων και συνέκρινε την επίδραση δύο τηλεοπτικών  διαφημίσεων με μια τηλεοπτική διαφήμιση και δύο ραδιοφωνικές διαφημίσεις.

Ενώ οι δύο τηλεοπτικές διαφημίσεις βοήθησαν την ενίσχυση του μέσου αριθμού των φορών που ένας καταναλωτής θα σκεφτεί ένα εμπορικό σήμα, μία τηλεοπτική διαφήμιση και δύο ηχητικές διαφημίσεις είχαν ένα επιπλέον 6% όφελος, και ήταν περίπου 15% φθηνότερο – καθιστώντας το ραδιόφωνο περισσότερο από 20%  αποδοτικό.

Το Radiocentre πρόσθεσε ότι “πολλαπλές ραδιοφωνικές εκτελέσεις και “διακριτά  ηχητικά γνωρίσματα” βοηθούν επίσης ένα εμπορικό σήμα να ξεχωρίζει στον ήχο.

Ο εμπορικός εκπρόσωπος του Αγγλικού ραδιοφώνου είπε ότι πραγματοποίησε την έρευνα για να αποδείξει στους διαφημιστές των καταναλωτικών προϊόντων (FMCG) ότι το ραδιόφωνο δεν είναι απλά ένα μέσο προώθησης τακτικής στρατηγικής, αλλά μπορεί επίσης να χτίσει εμπορικά σήματα.

Ο Mark Barber, διευθυντής σχεδιασμού του Radiocentre, δήλωσε: “Για πολλά χρόνια έχουμε προωθήσει την καταλληλότητα του ραδιοφώνου σε καμπάνιες που αφορούν χτίσιμο ενός εμπορικού σήματος (brand-building) και αυτή η μελέτη είναι το τελευταίο κομμάτι του πάζλ που στηρίζει αυτήν την θεωρία, αφού παρέχει ισχυρές αποδείξεις της επίδρασης του ραδιοφώνου σε μετρήσεις χαρακτηριστικών γνωρισμάτων μίας μάρκας.

Ελπίζω ότι τα ευρήματα και η πρακτική καθοδήγηση που παρέχει ενισχύει  την εμπιστοσύνη περισσοτέρων διαφημιστών, ώστε να εκμεταλλευτούν πλήρως τις δυνατότητές του ραδιοφώνου στο brand-building”.

Ο Mike Gordon, Γενικός Εμπορικός Διευθυντής της Global Radio, είπε: “ο Byron Sharp μας έχει διδάξει ότι ο καλύτερος τρόπος για να αναπτύξεις τις μάρκες είναι να τις κάνεις  ευκολότερο να τις αγοράσεις, καθιστώντας τες όχι μόνο φυσικά διαθέσιμες αλλά και διανοητικά διαθέσιμες σε περιπτώσεις αγοράς.” Διανοητικά διαθέσιμες σημαίνει πόσο εύκολα ένα εμπορικό σήμα έρχεται στο μυαλό όταν είμαστε σε διάθεση αγοράς.

“Αυτή η εξαιρετική μελέτη από το Radiocentre μας δείχνει τώρα ότι οι διαφημιστές μπορούν να επιτύχουν αυτή την αύξηση απλά προσθέτοντας το ραδιόφωνο στα σχέδια της τηλεόρασης.”

Kατεβάστε εδώ όλη την έρευνα.

Πηγή: Campaignlive.co.uk

 

10 λόγοι για να διαφημιστείτε στο ραδιόφωνο

why_10Reasons

Αν σκοπεύετε να διαφημιστείτε, και θα πρέπει, είναι λογικό να δαπανήσετε χρήματα για τη διαφήμιση σας, εκεί που μπορείτε να έχετε τα περισσότερα ανταποδοτικά οφέλη … στο Ραδιόφωνο! Ακολουθούν δέκα λόγοι για τους οποίους το ραδιόφωνο είναι η καλύτερη επιλογή σας (σύμφωνα με το Radio Advertising Bureau).

1) To Ραδιόφωνο «πουλά» γιατί είναι άμεσο.

Έρευνες δείχνουν ότι το ραδιόφωνο προσεγγίζει τους καταναλωτές εντός δύο ωρών από την μεγαλύτερη αγορά της ημέρας είτε πρόκειται για αγορά σε φυσικό κατάστημα, είτε αγορά στο διαδύκτιο. Μπορεί να υπάρξει καλύτερη ώρα να προσεγγίσετε τους πελάτες σας, από ό, τι στο ραδιόφωνο του αυτοκινήτου τους, ενώ οδηγούν καθοδόν προς τα ψώνια της ημέρας;

2) Το Ραδιόφωνο πουλάει παντού.

Το Ραδιόφωνο είναι το μόνο αληθινό κινητό μέσο επικοινωνίας. Στο αυτοκίνητο, στην εργασία και στο παιχνίδι, το ραδιόφωνο είναι εκεί … η συντροφιά και η δύναμη της διαφήμισης που οι πελάτες σας παίρνουν μαζί τους όπου και αν πηγαίνουν.

3) Το Ραδιόφωνο πουλά με την οικειότητα.

Στην προσωπική σας ζωή, όταν έχετε κάτι πολύ σημαντικό να επικοινωνήσετε σε κάποιον, τι θα προτιμούσατε;  να τους δείξετε μια εικόνα, να τους γράψετε, ή να τους μιλήσετε με την οικειότητα και το συναίσθημα της ανθρώπινης φωνής ; Το Ραδιόφωνο πουλά με την οικειότητα.

4) Το Ραδιόφωνο πρωταγωνιστεί στο θέατρο του νου.

Θέλετε ένα συμφωνικό μουσικό κομμάτι στη διαφήμισή σας, έναν ελέφαντα, μια χορωδία, ένα γέλιο παιδιού, ένα τραγούδι αγάπης; Με λέξεις, μουσική, ηχητικά εφέ που δημιουργούν εικόνες στο μυαλό και προκαλούν συγκίνηση, το θέατρο του ραδιοφωνικού νου μπορεί να δημιουργήσει από τις πιο δυνατές συναισθηματικά εικόνες.

5) To Ραδιόφωνο κάνει τη διαφήμισή σας να ξεχωρίζει

Οι σημερινές εφημερίδες περιέχουν κατά μέσο όρο 2/3 διαφήμιση. Η τηλεόραση ξοδεύει περίπου το 1/3 του χρόνου της στη διαφήμιση, ενώ στο internet οι χρήστες βομβαρδιζονται από διαφημίσεις. Στο ραδιόφωνο σήμερα, αφιερώνονται περίπου 10 λεπτά διαφήμισης ανά ώρα, που είναι λιγότερο από το 1/5 του χρόνου του για διαφημίσεις. Το ραδιόφωνο είναι ένα μέσο που η διαφήμισή σας ξεχωρίζει (uncluttered) και όταν το διαφημιστικό μήνυμα προβάλλεται, δεν περιβάλλεται από  ανταγωνιστικά μηνύματα ή/και δεν χάνεται στις πίσω σελίδες.

6) Το ραδιόφωνο είναι το αποδοτικό μέσο σε κόστος.

Το κόστος παραγωγής στο ραδιόφωνο είναι λιγότερο από την Τηλεόραση ή/και τα έντυπα μέσα. Επιπλέον, το κόστος αγοράς διαφημιστικού χρόνου στο ραδιόφωνο, είναι χαμηλότερο από τα περισσότερα μέσα επιτρέποντας στους διαφημιζόμενους μέγιστη κάλυψη και αποτελεσματική συχνότητα.

7) Η κάλυψη είναι ωραία, αλλά η συχνότητα πουλάει.

Η εφημερίδα και η τηλεόραση είναι μέσα με κάλυψη, που προσεγγίζουν ένα ποικίλο αριθμό ανθρώπων. Οι ψυχολόγοι μας λένε ότι οι καταναλωτές πρέπει να εκτίθενται σε ένα διαφημιστικό μήνυμα τουλάχιστον τρεις φορές πριν αρχίσει το μήνυμα να εντυπώνεται. Οι περισσότερες τοπικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά την απαραίτητη συχνότητα (τρεις φορές και πάνω) που απαιτεί μία διαφήμιση για να είναι αποτελεσματική – εκτός από το ραδιόφωνο. Το Ραδιόφωνο είναι το μέσο κάλυψης και συχνότητας που μπορείτε να αντέξετε οικονομικά.

8) Η στοχευμένη διαφήμιση του Ραδιοφώνου πουλάει.

Η ποικιλία της φυσιογνωμίας του προγράμματος,  και των εκπομπών στο ραδιόφωνο σας επιτρέπει να στοχεύσετε τη διαφήμισή σας στο σταθμό ή στους σταθμούς που ταιριάζουν καλύτερα στα ενδιαφέροντα των πελατών σας. Δεν μπορείτε να στοχεύσετε τη διαφήμιση σας στα μέσα ευρείας κάλυψης όπως οι εφημερίδες και η τηλεόραση. Η μοναδική ικανότητα στόχευσης στο ραδιόφωνο σας εξοικονομεί χρήματα.

9) Είστε πάντα στην πρώτη σελίδα με το ραδιόφωνο.

Με τη ραδιοφωνική διαφήμιση είστε μπροστά και στο κέντρο της προσοχής του ακροατή όταν η διαφήμισή σας είναι στον αέρα. Ποτέ δεν θα είστε θαμμένος στη σελίδα 42 και ποτέ δεν θα περιβάλλεστε από τις διαφημίσεις του ανταγωνιστή σας. Με το ραδιόφωνο, είστε πάντα στην πρώτη σελίδα.

10) Το ραδιόφωνο είναι ένα ενεργό μέσο σε μια ενεργή κοινωνία.

Οι παθητικές μορφές διαφήμισης απλά παραθέτουν το προϊόν ή σου λένε που ένα προϊόν είναι διαθέσιμο. Το ραδιόφωνο είναι ένα ενεργό μέσο ικανό να δημιουργήσει συναισθήματα, να δημιουργήσει ζήτηση και πώληση το προϊόντος ή της υπηρεσία σας. Η σημερινή έντονα ανταγωνιστική αγορά απαιτεί ένα ενεργό μέσο. Αυτό είναι το ραδιόφωνο!

Πηγή: RAB, Radio Advertising Facts