To ραδιόφωνο πιο αποδοτικό στο «χτίσιμο» εμπορικού σήματος

research_radiocenter_radio_multiplierΣύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα (3/11/16), το ραδιόφωνο μπορεί να βελτιώσει τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας μίας διαφημιστικής καμπάνιας περισσότερο από 20%, γιατί βοηθά ένα εμπορικό σήμα να κερδίσει «μερίδιο στο μυαλό» των καταναλωτών.

Το Radiocentre, η εμπορική ένωση του Βρετανικού ραδιοφώνου, είπε ότι η νέα έρευνα του, που ονομάζεται «Ραδιόφωνο: Ο πολλαπλασιαστής του εμπορικού σήματος», δείχνει πώς η ραδιοφωνική διαφήμιση μόνη της «επεκτείνει το νοητικό δίκτυο συσχετίσεων» που μπορεί να έχει μία μάρκα και αυξάνει το μερίδιο του μυαλού για ένα εμπορικό σήμα, αυξάνοντας σημαντικά την αποτελεσματικότητα της επικοινωνίας της μάρκας.

Το Radiocentre είπε ότι εμπνεύστηκε από τον Καθηγητή Byron Sharp από την Αυστραλία, ο οποίος έχει υποστηρίξει στα βιβλία του «Πώς αναπτύσσονται οι Μάρκες», στις ενότητες 1 και 2, ότι τα εμπορικά σήματα που έρχονται εύκολα στο μυαλό μας καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό το τι αγοράζουμε». Προτείνει επίσης ότι τα εμπορικά σήματα πρέπει να στοχεύουν περισσότερο σε αυτούς που αγοράζουν λιγότερο τη μάρκα (σε λιγότερη συχνότητα ή και καθόλου), γιατί αυτοί έχουν και την μεγαλύτερη δυναμική αύξησης πωλήσεων και άρα ανάπτυξης.

Το ανεξάρτητο ερευνητικό κέντρο Differentology τέσταρε διαφημίσεις 6  καταναλωτικών μαρκών σε έξι ομάδες των 600 ατόμων και συνέκρινε την επίδραση δύο τηλεοπτικών  διαφημίσεων με μια τηλεοπτική διαφήμιση και δύο ραδιοφωνικές διαφημίσεις.

Ενώ οι δύο τηλεοπτικές διαφημίσεις βοήθησαν την ενίσχυση του μέσου αριθμού των φορών που ένας καταναλωτής θα σκεφτεί ένα εμπορικό σήμα, μία τηλεοπτική διαφήμιση και δύο ηχητικές διαφημίσεις είχαν ένα επιπλέον 6% όφελος, και ήταν περίπου 15% φθηνότερο – καθιστώντας το ραδιόφωνο περισσότερο από 20%  αποδοτικό.

Το Radiocentre πρόσθεσε ότι “πολλαπλές ραδιοφωνικές εκτελέσεις και “διακριτά  ηχητικά γνωρίσματα” βοηθούν επίσης ένα εμπορικό σήμα να ξεχωρίζει στον ήχο.

Ο εμπορικός εκπρόσωπος του Αγγλικού ραδιοφώνου είπε ότι πραγματοποίησε την έρευνα για να αποδείξει στους διαφημιστές των καταναλωτικών προϊόντων (FMCG) ότι το ραδιόφωνο δεν είναι απλά ένα μέσο προώθησης τακτικής στρατηγικής, αλλά μπορεί επίσης να χτίσει εμπορικά σήματα.

Ο Mark Barber, διευθυντής σχεδιασμού του Radiocentre, δήλωσε: “Για πολλά χρόνια έχουμε προωθήσει την καταλληλότητα του ραδιοφώνου σε καμπάνιες που αφορούν χτίσιμο ενός εμπορικού σήματος (brand-building) και αυτή η μελέτη είναι το τελευταίο κομμάτι του πάζλ που στηρίζει αυτήν την θεωρία, αφού παρέχει ισχυρές αποδείξεις της επίδρασης του ραδιοφώνου σε μετρήσεις χαρακτηριστικών γνωρισμάτων μίας μάρκας.

Ελπίζω ότι τα ευρήματα και η πρακτική καθοδήγηση που παρέχει ενισχύει  την εμπιστοσύνη περισσοτέρων διαφημιστών, ώστε να εκμεταλλευτούν πλήρως τις δυνατότητές του ραδιοφώνου στο brand-building”.

Ο Mike Gordon, Γενικός Εμπορικός Διευθυντής της Global Radio, είπε: “ο Byron Sharp μας έχει διδάξει ότι ο καλύτερος τρόπος για να αναπτύξεις τις μάρκες είναι να τις κάνεις  ευκολότερο να τις αγοράσεις, καθιστώντας τες όχι μόνο φυσικά διαθέσιμες αλλά και διανοητικά διαθέσιμες σε περιπτώσεις αγοράς.” Διανοητικά διαθέσιμες σημαίνει πόσο εύκολα ένα εμπορικό σήμα έρχεται στο μυαλό όταν είμαστε σε διάθεση αγοράς.

“Αυτή η εξαιρετική μελέτη από το Radiocentre μας δείχνει τώρα ότι οι διαφημιστές μπορούν να επιτύχουν αυτή την αύξηση απλά προσθέτοντας το ραδιόφωνο στα σχέδια της τηλεόρασης.”

Kατεβάστε εδώ όλη την έρευνα.

Πηγή: Campaignlive.co.uk